Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

Românii din diaspora pot vota în străinătate timp de 3 zile, începând de vineri până duminică

Românii din diaspora pot vota în străinătate timp de 3 zile, începând de vineri până duminică. La propunerea coaliţiei de guvernare PSD-ALDE, Parlamentul României a adoptat un proiect legislativ prin care românii din diaspora pot vota în străinătate timp de 3 zile, începând de vineri până duminică.

Conform proiectului de lege, adoptat de Camera Deputaţilor, în data de 03 iulie 2019, cetăţenii români cu drept de vot îşi pot exercita dreptul de a vota prin corespondenţă sau la secţia de votare.
Pentru a vota prin corespondenţă, alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate trebuie să se înregistreze ca alegător prin corespondenţă, alegătorii sunt înscrişi în listele electorale permanente din străinătate, listele se întocmesc de AEP în format electronic şi sunt puse la dispoziţia Biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate.

În ziua de vineri, votarea începe la ora locală 12:00 şi se încheie la ora locală 21:00, iar în ziua de sâmbătă, votarea se deschide la ora locală 07:00 şi se încheie la ora locală 21:00.
În ziua de duminică, votarea începe la ora locală 7:00 şi se încheie la ora locală 21:00.

De asemenea, alegătorii care la ora 21:00 sunt prezenţi în secţiile de votare, precum şi cei care se află la rând în afara secţiei de votare îşi pot exercita dreptul de vot până la ora 23:59.

Conform legii adoptate, partidele politice şi alianţele politice pot depune şi susţine candidaturile pentru alegerea Preşedintelui României numai dacă sunt susţinute de cel puţin 200.000 de alegători.

Propunerile de modificare a Legii 370/2004 au venit la iniţiativa parlamentarilor PSD şi ALDE, ca urmare a repetatelor incidente grave produse la secţiile de votare din străinătate.

Legea a fost susţinută de către toate partidele politice, fiind adoptată cu 228 de voturi pentru, 1 împotrivă şi 19 abţineri.