Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

Liberalii au desfiinţat învăţământul dual. 20.000 de elevi vor fi afectaţi. Dacia avea clase de învăţământ dual în Mioveni şi Piteşti

Autoritatea Națională pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România va fi desființată printr-o HG privind organizarea și funcţionarea Ministerului Educației și Cercetării.
Distrugerea de către Guvernul PNL a învățământului dual va duce România într-o criză economică severă fără a ține cont de nevoile și de interesele societății reale, de nevoile românilor.

Sistemul național de educație este complet ineficient în fața provocărilor actuale din piața forței de muncă. Se scot pe banda rulantă generații întregi de șomeri cu diplomă, de absolvenți cu studii liceale și universitare care nu sunt conectați la realitățile economice. Din acest motiv avem nevoie de școli de meşteri, tehnicieni, lucrători, meșteșugari în toate domeniile.
Uitându-ne la întreaga economie românească, deficitul de forţă de muncă calificată depăşeşte două milioane de persoane. În acest moment, criza forţei de muncă este echivalentul unei crize economice, iar distrugerea învățământului dual de PNL va provoca un război total al forței de muncă în Romania.

Sistemul de învățământ dual oferea o abordare excelentă în dezvoltarea abilităților tinerilor, ce acoperă educația și formarea profesională inițială, educația și formarea profesională ulterioară, cariera, angajabilitatea, competența profesională și identitatea, iar societatea se bucură ulterior de șomaj scazut în rândul acestora dar și de un nivel de calificare profesională ridicat.
În prezent putem vorbi de implicarea a peste 1.000 de operatori economici relevanţi din punct de vedere al investiţiilor în învăţământul dual şi aproximativ 20.000 de elevi pentru care s-au încheiat contracte individuale de pregătire practică, număr care reflectă interesul şi implicarea acestora în dezvoltarea învăţământului profesional în sistem dual.
În cele mai multe cazuri investiția operatorului economic este mult mai mare decât cea oferită de stat, ajungând la sume cuprinse între 2.700 și 3.000 lei.
Această investiție de care şi-a bătut joc liberalii, incluzând cheltuieli care ţin de formarea lui educaţională şi profesională şi terminând cu dotările în atelierele școlilor sau al spațiilor de cazare, reflectă calitatea procesului de formare profesională.

Aşadar, sunt cazuri când un tânăr de 14 ani primeşte lunar bursă de 1.800 lei pentru a face școala “gratuit” în România și de a avea un contract de muncă sigur și bine plătit după terminarea celor trei ani de studii.

Dacia avea clase de învăţământ dual în două licee din Mioveni şi Piteşti

Automobile Dacia a încheiat cu Liceul Tehnologic Construcţii Maşini Mioveni şi Liceul Tehnologic Astra din Piteşti parteneriate pentru susţinerea învăţământului profesional dual. În fiecare liceu era creată câte o clasă cu 30 de locuri şi specializări diferite.
În cadrul liceului din Mioveni, elevii se specializau în electromecanic utilaje și mașini industriale (20 de locuri), respectiv, mecanic echipamente hidraulice şi pneumatice (10 locuri). În egală măsură, Liceul Astra din Piteşti, cu sprijinul companiei Dacia, pregătea viitorii operatori maşini cu comandă numerică (20 de locuri) şi electronişti aparate şi echipamente (10 locuri). Absolvenții acestor clase vor avea prioritate la angajare în cadrul Automobile Dacia, în funcție de nevoile companiei.