Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

ÎMPRUMUT URIAȘ în doar 3 luni. Guvernul Orban a ÎNDATORAT România cu aproape 15 MILIARDE lei

În perioada de când a preluat puterea în România, în lunile noiembrie, decembrie și ianuarie, Guvernul PNL Orban a îndatorat România cu aproape 15 miliarde lei, aproape 5 miliarde lei pe lună.

Împrumuturi efectuate în luna noiembrie 2019:

Imediat după ce s-a instalat în fruntea Ministerului de Finanțe, Florin Cîțu s-a împrumutat cu 755,5 de milioane de lei de la bănci, prin două emisii de obligaţiuni de stat, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR).
La sfârșitul lunii noiembrie 2018 a împrumutat de la bănci 332,5 milioane euro (aprox. 1,5 miliarde lei), într-o emisiune de obligaţiuni în valoare de 200 milioane euro scadentă în 2023, la o dobândă de 0,31% pe an.
Apoi a împrumutat 858 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark cu o maturitate reziduală de 55 de luni, la un randament mediu de 4,09% pe an.

Împrumuturi efectuate în luna decembrie 2019:

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat, în luna decembrie 2019, împrumuturi de la băncile comerciale de 5,945 miliarde de lei, din care un miliard de lei prin două emisiuni de certificate de trezorerie cu discount şi 4,3 miliarde de lei prin opt emisiuni de obligaţiuni de stat, la care se poate adăuga suma de 645 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni. Suma este mai mare cu aproximativ 1,84 de miliarde de lei faţă de cea programată pentru luna noiembrie fiind destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.
Astfel, pe 5 decembrie a fost programată o licitaţie pentru certificate de trezorerie cu discount, în valoare de 500 de milioane de lei, pe o perioadă de 198 de zile, data scadenţei fiind la 24 iunie 2020. O altă licitaţie, tot de 500 de milioane de lei, a avut loc pe 19 decembrie, cu data scadenţei la 21 decembrie 2020 (364 de zile), potrivit Agerpres.
De asemenea, Finanţele au programat şi opt emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 4,3 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (645 milioane de lei în total).
Emisiunile au fost de de 200 de milioane lei (o emisiune), 500 de milioane lei (cinci emisiuni) şi 800 milioane lei (două emisiuni). Ordinul MFP privind prospectele de emisiune a certificatelor de trezorerie cu discount şi a obligaţiunilor de stat de tip benchmark aferente lunii decembrie a fost publicat în Monitorul Oficial.
Totalul împrumuturilor efectuate de Ministerul de Finanțe în lunile noiembrie și decembrie este de 13,378 miliarde lei” – sursa ecopolitic.ro